bloomon als klimaatneutrale bloemist

Pas opgericht in 2014, maar de boeketten van de online bloemist bloomon staan bij menig huishouden op tafel. Het merk is actief in vijf markten: Nederland, Duitsland, België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. bloomon biedt een breed assortiment van verse bossen en luxe droogbloemen in verschillende stijlen. Ook is het mogelijk om bloemen op abonnementsbasis te ontvangen. bloomon heeft de keten flink ingekort door de veiling en groothandel over te slaan en de bloemen direct bij de kweker in te kopen. Hierdoor worden de bloemen verser dan vers aan de deur bezorgd. Vanaf 15 juni 2020 zijn alle producten van bloomon 100% klimaatneutraal, van de kweker (inclusief het groeien van de bloemen) tot aan de voordeur. Bloemen waar mens én natuur blij van worden.

Ambitieuze duurzaamheidsplannen

Duurzaamheid is voor bloomon een belangrijk thema. Door de korte keten van kweker tot consument genieten klanten extra lang van de bloemen, worden er weinig bloemen weggegooid en wordt de CO2-uitstoot geminimaliseerd. De milieu-impact van een bloomon boeket is hiermee significant minder dan een boeket van een traditionele leverancier. In 2020 zet bloomon nieuwe, proactieve stappen op het gebied van duurzaamheid en hoopt hiermee ook de rest van de bloemensector te inspireren. Zo biedt bloomon als eerste in de markt klimaatneutrale boeketten aan.

De start van de duurzaamheidsreis

Een goed begin, maar daar laat bloomon het niet bij. Het bloemenmerk is daarom als eerste gestart met de verkoop van de bio-boeketten: een gemengd boeket van 100% biologische bloemen van  Nederlandse gecertificeerde kwekers. Daarnaast werkt het bedrijf sinds 2020 samen met Climate Neutral Group (CNG) aan haar ambitie, om niet alleen dit jaar, maar ook op de lange termijn haar CO2 footprint steeds verder te reduceren. CNG heeft hen in 2020 de certificering ‘Klimaatneutraal gegarandeerd’ toegekend, waarmee ambities werkelijkheid worden. Met ingang van begin 2021 is bloomon overgestapt naar nieuwe Climate Neutral Certifiation. “Onze ambitie is om structurele stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid en hiermee ook de rest van de bloemensector te inspireren”, aldus Roy Barnhoorn, Sourcing & Sustainability manager bij bloomon.

Bloemen voor mens én natuur

De visie achter het duurzaamheidsbeleid bij bloomon: bloemen waar mens én natuur blij van worden. Met de volgende vier uitgangspunten timmeren zij aan de weg:

  • Happy flowers: samenwerken met kwekers aan gezonde bloemen met minder bestrijdingsmiddelen, met als doel 50% minder bestrijdingsmiddelen in 2025;
  • Happy planet: Actief reduceren van haar carbon footprint en compenseren voor wat (nog) niet kan worden verminderd door bezorgroutes te optimaliseren en eer te gaan bezorgen per fiets of elektrisch vervoer;
  • Happy people: onze missie om de kracht van bloemen, ‘flower power’, met iedereen te delen. Voor haar klanten en voor mensen die het extra nodig hebben.  Volgens wetenschappers maken bloemen je blij en minder gestrest.
  • Happy workers: 100% transparantie waar alle bloemen vandaan komen én gebruik maken van 100% gecertificeerde kwekers in 2022 die hun medewerkers een eerlijk salaris en veilige arbeidsomstandigheden bieden.

Klimaatneutraal

Sinds 2020 is bloomon actief bezig met het reduceren van de carbon footprint. Van iedere bos bloemen is de CO2-footprint exact berekend. Hier kwam uit dat één bos bloemen van bloomon gelijk staat aan 33 kilometer rijden in een benzineauto. Door deze stappen te analyseren, is het voor bloomon mogelijk haar CO2-uitstoot terug te dringen. Wat bloomon (nog) niet kan verminderen, compenseert de online bloemist door sinds juni 2020 te compenseren via een bosbehoud project in Oeganda.

Alle producten van bloomon dragen het keurmerk Climate Neutral Certified. Iedere stap, inzicht, reductie en compensatie zijn geverifieerd. De producten van bloomon zijn hierdoor 100% klimaatneutraal, van de kweker tot aan de deur.

“Al sinds de oprichting van bloomon in 2014 is duurzaamheid een belangrijk thema voor ons. Door keuze voor certificering volgens de Klimaatneutraal standaard van Climate Neutral Group, zijn we nu al 100% klimaatneutraal en worden we uitgedaagd om ieder jaar nog meer te reduceren. We zijn nu al aan de slag en zien er naar uit om verder te verduurzamen en ook onze sector hiermee te inspireren”, aldus Roy Barnhoorn, Sourcing & Sustainability manager.

Om te zorgen dat de compensatie een steeds kleiner onderdeel vormt van de klimaatstrategie, heeft bloomon een reductiestrategie voor de lange termijn vastgesteld en een concreet plan voor de korte tot middellange termijn. Dit is in lijn met de standaard Climate Neutral Certification die als doel heeft om gecertificeerde producten 25% reductie in 2030 en ‘zero emissions’ in 2050. Voor meer informatie zie bloomon.nl/duurzaamheid.

Lees ook de blog van bloomon met alle duurzame highlights ”de 20 van 2020”.

Lees in onze brochure hoe wij jou
van A naar Zero CO2 helpen

Download onze brochure
×