PLUS gaat steeds een stap verder, ook als het gaat om het klimaat

Na alle klimaatneutraal gecertificeerde PLUS koffie en thee geldt hetzelfde voor alle bananen van PLUS. Het project Fairtrade- en klimaatneutrale bananen waar we samen met PLUS Retail en Fyffes aan gewerkt hebben is extra bijzonder. Met innovatieve blockchaintechnologie werd de  hele keten van de banaan inzichtelijk gemaakt. Daarbij is ook te zien wat de CO2-uitstoot is. De losse bananen die in de PLUS supermarkten verkocht worden, zijn al 10 jaar Fairtrade gecertificeerd en nu ook gegarandeerd klimaatneutraal. Via een QR-code op de banaan zien consumenten de route vanaf de plantages in Colombia tot in de schappen bij de PLUS supermarkten. Door volledig transparant te zijn, biedt PLUS duidelijkheid over de herkomst van de bananen en geven ze inzicht in alle gezamenlijke inspanningen op het gebied van mens, natuur en klimaat.

CO2 zichtbaar door blockchaintechnologie

Transparantie in de keten wordt steeds belangrijker. Bovendien is er vanuit consumenten een groeiende vraag naar verantwoorde, eerlijke producten en meer belangstelling voor de herkomst van producten. Bananen zijn het meest gekochte product in de supermarkt. Door de CO2 in de keten van de banaan in kaart te brengen, wordt inzichtelijk waar de meeste duurzaamheidsimpact en verbeteringen te behalen zijn. Zo kan PLUS nog meer impact maken voor mens, natuur en klimaat. Met de toepassing van blockchaintechnologie worden alle stappen in de keten vastgelegd, gekoppeld en inzichtelijk gemaakt van plantage tot winkelmandje. De blockchain bevat ook informatie over wanneer de bananen zijn geoogst, sociaal maatschappelijke activiteiten en wat de CO2-uitstoot per schakel in de keten is. Het effect van reductiemaatregelen op een bepaalde plantage of elders in de keten wordt door de blockchaintechnologie meteen zichtbaar.

PLUS ‘Meest Verantwoorde Supermarkt in 2021’ van Nederland (GfK)

Eerste supermarkt met Climate Neutral Certified bananen

Het verminderen van de impact op het milieu ziet PLUS als een belangrijke verantwoordelijkheid. Vooral in gebieden rondom de evenaar zijn de gevolgen van de klimaatverandering merkbaar. Het weer is onvoorspelbaar, waardoor er overstromingen zijn bij zware regenval en watertekorten in tijden van droogte. Om actief bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering, heeft PLUS al haar losse bananen klimaatneutraal gemaakt door de resterende CO2-uitstoot te compenseren met Verified Carbon Standard (VCS) projecten.

Climate Neutral Certification van A naar Zero CO2

Allereerst is de CO2-voetafdruk in kaart gebracht. Bij iedere stap in de reis die de banaan maakt, zet PLUS zich samen met haar ketenpartners in om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo spant Maersk zich enorm in om de CO2-uitstoot van het zeevracht transport te beperken. Daarnaast is gestart met de inzet van nieuwe rijpcellen waarmee een CO2-besparing van 30% te realiseren is. De resterende uitstoot wordt gecompenseerd via duurzame energieprojecten. Dit gehele traject van meten, reduceren en compenseren van de CO2-voetafdruk van de losse bananen wordt jaarlijks geverifieerd volgens de Climate Neutral Certification Standard. Op de bananen mag het keurmerk Klimaatneutraal Product gevoerd worden. Naast bananen zijn ook alle koffie- en theeproducten van het huismerk van PLUS klimaatneutraal gecertificeerd.

Lees in onze brochure hoe wij jou
van A naar Zero CO2 helpen

Download onze brochure
×