Achtergrond

Ruim één derde van de wereldbevolking kookt nog dagelijks op een open vuur, meestal binnenshuis. De rook die daarbij vrijkomt is enorm slecht voor de gezondheid. Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan vier miljoen mensen aan longziektes. Vaak veroorzaakt door koken op open vuur en houtskool; dat is meer dan aids, malaria en TBC bij elkaar. Daarnaast heeft deze manier van koken een enorme impact op het klimaat. Maar ook op de economische en sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen, die iedere dag uren bezig zijn met hout sprokkelen en koken.

Over het klimaatproject

In Oeganda kookt 90 procent van de huishoudens op open vuur of traditionele inefficiënte houtskool cookstoves. Dit zorgt voor ernstige ontbossing, waardoor de biodiversiteit enorm is bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Gemiddeld gaat 15 procent van het inkomen van arme families naar hout of houtskool om op te koken. Wanneer zij zelf hout sprokkelen kost dit gemiddeld zeven uur per dag, die niet kan worden besteed aan betaalde arbeid, scholing of het huishouden. Om de ernstige gevolgen voor het klimaat, de armoede en de gezondheid tegen te gaan, investeert het project in de lokale productie en verkoop van de efficiënte cookstoves. Door het slimme ontwerp van de cookstove is er tot wel 50 procent minder brandstof (hout of houtskool) nodig bij het koken en komt er veel minder rook vrij.

Samenwerkingsverband

Climate Neutral Group werkt samen met het Uganda Efficiënt Cookstove Project door vooraf te investeren in dit mooie initiatief. Wij zijn trots op dit Gold Standard project, als één van onze maatschappelijk verantwoorde projecten waarmee je jouw impact op het klimaat kunt compenseren.

Lees in onze brochure hoe wij jou
van A naar Zero CO2 helpen

Download onze brochure
×