Het kan u niet ontgaan zijn:  het wetenschappelijk klimaatpanel (IPCC) van de Verenigde Naties, heeft afgelopen maandag een rapport gepubliceerd over de effecten, kwetsbaarheden en bijbehorende risico’s van een globale temperatuurstijging van 1,5 graden. En…hoeveel broeikasgassen er in totaal nog kunnen worden uitgestoten om de temperatuur niet verder te laten stijgen dan die belangrijke grens. Het is nog haalbaar, maar door de tijd die nodig is om de transitie te bewerkstelligen naar een fossiel vrije samenleving zijn ambitieuze maatregelen nodig. Als we niets doen wordt 1,5 graden opwarming mogelijk al over 20 jaar bereikt. Wat moeten we doen, wat zijn de risico’s?

Het IPCC rapport in het kort

Het uitgebreide IPCC rapport waarschuwt ons voor de verstrekkende gevolgen van de opwarming van de aarde. De eerste twee delen gaan voornamelijk over inzicht in de opwarming van de aarde en wat dit betekent in zin van klimaatverandering, impacts en risico’s. Dit zijn de deprimerende stukken met veel technische uitleg over wat er mis kan gaan.Het kan het definitieve einde van koraalriffen betekenen en complete ecosystemen onherstelbaar beschadigen. De grootste uitdaging op dit moment is de oorzaken van klimaatverandering aanpakken. En daarover is het derde deel in het IPCC rapport helder, concreet, inspirerend en zelfs hoopvol.

Vijf stappen tot 1,5 ° C

  1. De wereldwijde uitstoot van CO2 moet tegen 2010 met 45% dalen ten opzichte van het niveau van 2010
  2. Verwacht wordt dat hernieuwbare energie tegen 2050 tot 85% van de wereldwijde elektriciteit zal leveren
  3. Steenkool zal naar verwachting tot bijna nul afnemen
  4. Er is maximaal zeven miljoen vierkante kilometer land nodig voor energiegewassen (iets minder dan de grootte van Australië)
  5. Wereldwijde netto nulemissies tegen 2050

De “paden” van het rapport om de temperatuur onder controle te houden, betekent:

  • een verschuiving weg van fossiele brandstoffen tegen het midden van de eeuw
  • dat kolen veel eerder worden uitgefaseerd dan eerder werd gesuggereerd
  • dat stukken ontgonnen land weer bos worden

Tot slot beschrijft het rapport trajecten, die de opwarming van de aarde moeten gaan beperken tot 1,5°C, op gebied vier hoofdthema’s: energie, steden (stedelijk en infrastructuur, inclusief transport en gebouwen), industriële systemen en landgebruik.

De urgentie is daar, nu actie

Willen we ‘het klimaat veranderen’, de opwarming van de aarde drastisch beperken, dan moeten we eerst en vooral onszelf veranderen. Omdenken, een mindshift… onze kijk op zaken moet veranderen, hoe we beslissingen gewend zijn te nemen en daarmee ons gedrag! Ecologisch verantwoord handelen als individu en organisatie moet ‘heuristiek’ worden, in ons DNA gaan zitten. We zullen in afscheid moeten nemen van heilige huisjes. Dit gaat om fundamentele transitie bij de overheid, bedrijven en burgers!

Laten zien dat het kan

Climate Neutral Group helpt al ruim 16 jaar vele bedrijven en organisaties hun CO2-uitstoot inzichtelijk te maken en te reduceren om zo hun bijdrage te leveren aan de overgang naar een fossiel vrije, klimaatneutrale economie. Wij zullen de nieuwste inzichten van dit VN-rapport en het Klimaatakkoord gebruiken om onze relaties te helpen hun ambities, doelstellingen en beleid aan te scherpen en te versnellen, daar waar nodig.

Verder lezen?


Ontdek hoe wij jouw organisatie
kunnen helpen naar Zero CO2

Download onze brochure
×