Op een projectreis naar Tanzania, wij verschillende boerenfamilies, die een biogasinstallatie gebruiken en dat maakt hen zichtbaar gelukkig.

Waarom? Lees het verslag.

Biogas geeft schoonheid

“Een mooie vrouw” antwoordde Mr. Damas op de vraag: “Wat heeft biogas je gebracht?” Hij vertelde enthousiast: “Voorheen moest mijn vrouw iedere dag ongeveer vier uur de steile bergen in om hout te sprokkelen. Doodmoe werd ze daarvan en dat zag je. Nu is ze uitgerust, heeft ze geen rugklachten meer en bovenal meer energie. Ik heb er een veel mooiere vrouw voor terug gekregen.”

Gelijkheid in de keuken

Het koken op biogas gaat sneller en is veel minder belastend voor mensen en het klimaat. Maar dat het ook gelijkheid tussen man en vrouw geeft is ook zo’n onverwacht voordeel! Zo vertelde Joshua mij dat hij nu ook is gaan koken, want koken op houtvuur is niet zo eenvoudig vindt hij. “Koken op gas is simpel, je steekt het aan en je kunt meteen koken. Je denkt toch niet dat ik als man in die rook ging staan”, voegde Joshua er grinnikend aan toe. Koken gebeurt nu met veel plezier door zowel de vrouw en als man des huizes.

Biogas is veilig

Het is een eenvoudig systeem: de biogasinstallatie mengt mest en urine van het vee, waardoor er biogas ontstaat. Een leiding brengt het gas naar de keuken, waardoor men kan koken. Er blijft een restproduct, zogenaamde ‘slurry’ in de installatie achter. Deze ‘slurry’ gebruikt men als mest op het land. Door het gecontroleerd opvangen van ‘slurry’ komt er geen methaan in de lucht terecht. “Waarom gebruikt niet iedereen biogas? Zijn mensen soms bang dat het ontploft?” Mr Damas ontplofte zelf bijna van verontwaardiging op deze terloopse opmerking want de installatie kan helemaal niet ontploffen! Later legden deskundigen uit dat het gas niet onder hoge druk wordt opgeslagen. Waardoor het niet kan ontploffen.

Biogas bestrijdt ziektes

Wij wisten al dat koken op biogas gezondheidsvoordelen heeft ten opzichte van het traditioneel koken op open vuur. Want door minder rook in de keuken heeft men minder kans op longziekten, waaronder chronische ziekten zoals COPD. Wat wij niet wisten is dat een biovergister ook darmziektes voorkomt door een betere hygiëne. Een biovergister vangt namelijk de ‘slurry’ apart op, waardoor bacteriën niet in de grond sijpelen. Hierdoor is dus minder kans op besmet drinkwater.

Heerlijke vis & bananen

De ‘slurry’ geeft meer voordelen; we bezochten ook een Massai familie, die wonen extreem afgelegen in de bergen waar de grond niet heel vruchtbaar is. Dankzij de ‘slurry’, die gebruikt wordt als mest op de landbouwgrond is er veel meer mogelijk! De bestaande gewassen doen het beter en er is nu meer variatie mogelijk. Wat voorheen onvruchtbare grond was, daar groeien nu bananen. Ook kan de ‘slurry’ gebruikt worden als visvoer. Er zijn boeren die een kleine vijver hebben aangelegd waar ze vis kweken. Heel mooi om te zien! Nog een leuk voordeel: de ‘slurry’ wordt gebruikt om de geiten, de kuikentjes en de koeien te voederen, waardoor de melkopbrengst verbetert.

Toen was er licht…

Het werkt zo: drie koeien geven een familie vier uur biogas per dag. Dit zorgt ook voor verlichting en dat komt mooi uit want de avonden vallen vroeg. Het bespaart dus niet alleen hout om op te koken, maar ook petroleum en zelfs kerosine voor de lampen die ze voorheen gebruikten.

Armoedebestrijding

Volgens de families is niet CO2-besparing of verbetering van de gezondheid het meest voordelig aan een biovergister. Zij vinden de hogere inkomsten door de vruchtbare grond het grootste voordeel. Juist dit overtuigt boeren om een biovergister te gaan installeren. Zo heeft Mrs. Mcharo nu de mega maïskolven, wat goed verkoopt! Betere oogsten, door de ‘slurry’ en meer tijd voor andere zaken, doordat er geen hout gesprokkeld hoeft te worden. Ook daar is tijd geld! De verkoop van carbon credits maakt de investering voor de biogasinstallatie voor de boerenfamilies haalbaar. En de investering is gemiddeld binnen 2 tot 3 jaar al terugverdiend.


Ontdek hoe wij jouw organisatie
kunnen helpen naar Zero CO2

Download onze brochure
×