Koffieleverancier Simon Lévelt is op weg om koffie klimaatneutraal te kunnen produceren. Onderdeel van dat proces is een audit, waarbij een onafhankelijke instantie controleert of aan alle voorwaarden is voldaan. Climate Neutral Group mocht in december 2021 ter observatie mee om te zien hoe dat in de praktijk gaat.

Als je klimaatneutraal wilt worden met je organisatie, product of service, dan gaat daar een uitvoerig traject aan vooraf. Immers, je moet die claim daadwerkelijk kunnen waarmaken voordat je ‘m krijgt. Het begint met een voetafdruk, reductieplan, compenseren wat je nog niet kunt reduceren… en dan moet je nog aan een aantal certificeringseisen voldoen. Om te controleren of dat gelukt is en je de term klimaatneutraal mag gebruiken, wordt er jaarlijks een audit gedaan.

Goed voorbereid
De audit wordt geleid door iemand van een onafhankelijke instantie, in dit geval Joris Bens van Preferred by Nature. Hij komt voor het eerst op bezoek bij Simon Lévelt en heeft een behoorlijke lijst aan vragen bij zich. Die stelt hij aan Alexander Nobels, Hoofd Kwaliteit, Arbo en Milieu. Beide heren hebben zich goed voorbereid en elkaar vooraf al verscheidene documenten gemaild.

Alexander laat verschillende soorten bonen zien

Maar voordat we van start gaan begint de dag uiteraard met een heerlijk kopje koffie, slow coffee zelfs. En dat is niet het enige. Gedurende de audit tovert Alexander regelmatig speciale smaken koffie en thee tevoorschijn. Best bijzonder om een werkkamer te hebben met wel 100 soorten bonen en blaadjes!

 

Documenten op orde
Joris leidt de audit en gaat puntsgewijs alle stappen langs. Het woord minor non-conformity valt; iets relatief kleins dat ontbreekt, maar wat – zo blijkt later – vrij snel in orde gemaakt kan worden. Er zijn best wat documenten die op orde moeten zijn. Ook moet je als organisatie kunnen aantonen dat de verbeteringsacties die je onderneemt effectief zijn.

Een punt dat aan bod komt is bijvoorbeeld het gasverbruik: hoe weet je precies wat je verbruikt voor dat deel van je product dat gecertificeerd is? Het woord land use valt ook: je moet als koffieproducent goed weten hoe de boeren in bijvoorbeeld Peru hun land gebruiken. “Als er veel ontbost wordt heb je twee keuzes: niet meer inkopen bij de betreffende boer, of samen met hem gaan herbebossen. Als zich dat voordoet, dan kiezen we waarschijnlijk voor die tweede optie”, vertelt Alexander.

Soorten en smaken

Schema met koffiesmaken - vierkant

Vele smaken koffie

Het leuke aan een audit over koffie is dat het over een product gaat wat je elke dag gebruikt. Alexander vertelt over verschillende soorten bonen, een assortiment dat continu verandert en hoe het proeven van koffie werkt. Dat blijkt een wereld op zich te zijn, waar een heus smaakschema aan te pas komt.  Helemaal interessant wordt het als hij ons na afloop meeneemt de fabriek in. We zien enorme silo’s met verschillende soorten koffie samenkomen in een buis die naar de brander gaat, waar de vers geroosterde bonen al afkoelend hun rondjes draaien. De verpakkingsmachine doet zijn werk en maakt er mooie zakken koffie van.

Herbruikbare verpakking
Alexander legt uit dat ze hun verpakkingen graag duurzamer willen maken, maar tegelijkertijd rekening moeten houden met zuurstof. Voor koffiebonen geldt: er mag lucht uit (dat moet zelfs, anders kunnen de zakken exploderen!) maar er mag geen zuurstof bij. Het plastic ventiel kun je dus lastig vervangen. “We zouden herbruikbare aluminium koffieblikken kunnen proberen, maar dat is weer lastig voor de voedselveiligheid omdat je niet weet hoe schoon ze terugkomen”, licht hij toe. “Momenteel testen we met recyclebaar materiaal. Verpakkingsvrij zou ideaal zijn, maar daar zitten nog te veel haken en ogen aan.”

Het zo belangrijke ventiel in de koffieverpakking

Een andere ambitie die ze bij Simon Lévelt hebben is om zo min mogelijk verlies aan verpakkingsmateriaal te hebben. Bij het opstarten van de machine gaat er altijd een eerste deel verloren, snijverlies noemt Alexander dat. “Daarom proberen we dezelfde soorten koffie zoveel mogelijk tegelijk te verpakken, zodat de machine minder vaak opnieuw gestart hoeft te worden.”

We eindigen onze tour bij de thee, waar een bevlogen werknemer ons laat zien hoe het proces van losse thee tot doos met zakjes werkt. Wat een prachtige machine die dat allemaal in twee minuten kan. Vandaag was niet alleen een inkijkje bij een audit, maar ook bij een bevlogen bedrijf met mooie – en bovenal erg lekkere – producten!


Wil je meer weten over een audit en ons werk?

Neem contact met ons op
×