Climate Neutral Group fuseert met Anthesis voor een compleet Net Zero-aanbod in dit cruciale decennium van klimaatverandering

Gezamenlijk klimaatverandering aanpakken en positieve impact leveren als B Corps

19 januari 2022 – Anthesis, ‘the sustainability activator’ en de grootste groep toegewijde duurzaamheidsprofessionals wereldwijd, kondigt een fusie aan met Climate Neutral Group, een autoriteit op het gebied van Net Zero-programma’s met footprinting, reductie, compensatie en certificering. De fusie is een reactie op de huidige snelheid van klimaatverandering en de noodzakelijke transformatie in denken en doen die bedrijven moeten maken. De komende tien jaar zijn cruciaal om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken, zoals blijkt uit het Parijsakkoord en onlangs met urgentie bevestigd op de COP26-klimaattop.

Met hun hoofdkantoor in Nederland (Utrecht) en met kantoren in België en Zuid-Afrika wordt Climate Neutral Group geleid door Managing Director René Toet, die deel gaat uitmaken van het Global Leadership Team van Anthesis. Voortbouwend op bijna 20 jaar innovatie en expertise op het gebied van klimaatoplossingen heeft het ruim 50-koppige bedrijf sinds de oprichting in 2002 meer dan 3.000 bedrijven ondersteund met footprints, het verminderen en het compenseren van hun uitstoot van broeikasgas.

Bovendien is het ‘Climate Neutral Certified’-label, dat controleert of de CO2-uitstoot van een bedrijf of product wordt verminderd in overeenstemming met Parijsakkoord, dé standaard die door organisaties in toenemende mate omarmd wordt om hun Net Zero-inspanningen transparant en zichtbaar te maken. Deze eerste klimaatneutrale standaard staat dagelijks op 30 miljoen consumentenproducten vermeld en wordt gebruikt door multinationals zoals Ahold Delhaize Coffee Company, Arla Foods NL en tal van retailers.

Deze fusie is een belangrijke mijlpaal in de groeistrategie van Anthesis na de investering van Palatine vorig jaar. Het versterkt het full-service Net Zero-aanbod van Anthesis, met diensten als CO2-reductiestrategieën, het leveren van hoogwaardige compensatie, technologische innovaties, uitgebreide projectontwikkelingsmogelijkheden en certificering. Bovendien breidt Anthesis zo haar internationale bereik verder uit met kantoren in de Benelux en de Zuid-Afrikaanse markt. Klanten van Climate Neutral Group krijgen toegang tot Anthesis’ volledige pakket van Net Zero-diensten en -experts in het wereldwijde netwerk.

In lijn met de inzet van Anthesis om impact te realiseren, heeft Climate Neutral Group meer dan 3.750 CO2-analyse- en -reductieprogramma’s gerealiseerd. Ook hebben ze 12 miljoen ton CO2e gecompenseerd via klimaatprojecten, van het verminderen van ontbossing en het beschermen van de biodiversiteit in het Maïsa-regenwoud in Brazilië tot het eerste AgriCarbon-programma van Zuid-Afrika. Dit project beloont boeren via ‘carbon credits’ die ze genereren door duurzame landbouwpraktijken. Alle projecten voldoen aan VCS of Gold Standard en dragen bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s). De projecten van Climate Neutral Group versterken de ambities van Anthesis om tegen 2030 3 gigaton aan CO2e voor klanten gereduceerd te hebben.

In een reactie op de fusie zegt Stuart McLachlan, CEO van Anthesis Group: “2021 is het jaar waarin we bij zowel organisaties als overheden een wezenlijke verandering hebben gezien in het besef dat de komende 10 jaar cruciaal zijn in het tegengaan van klimaatverandering. Samen met Climate Neutral Group is Anthesis nog beter in staat haar klanten te ondersteunen op hun pad naar Net Zero. We bouwen daarmee onze kennis en kunde verder uit om organisaties te helpen bij het vermijden en verminderen van emissies en het toepassen van klimaatfinanciering voor mitigatie. Onze wederzijdse commitment om als B Corps te ondernemen staat symbool voor onze gedeelde waarden en normen. Ik kijk ernaar uit om het hele team te verwelkomen bij Anthesis.”

Climate Neutral Groups Managing Director, René Toet, voegt toe: “We zijn er trots op om ons aan te sluiten bij Anthesis, een geweldig team van toegewijde duurzaamheidsprofessionals. Ze delen onze missie om klimaatverandering te bestrijden én onze waarden en toewijding om als B Corp te werken. Door onderdeel te worden van Anthesis krijgen we toegang tot een wereldwijd platform om onze klimaatneutrale certificering, projectontwikkeling en compensatie-initiatieven aan te presenteren. Onze klanten profiteren ook van het wereldwijde Anthesis-netwerk en kennis van hun duurzaamheidsexperts. De omvang en ambitie van de Anthesis Group creëert ontwikkelingsmogelijkheden voor het Climate Neutral Group-team en versnelt de impact van ons werk – iets dat zo dringend nodig is in deze beslissende fase voor het klimaat.”

Tristan Craddock, Impact Partner bij Palatine: “We zijn verheugd om te zien dat Anthesis Group zijn geweldige start van 2022 voortzet met de tweede strategische aankondiging van het jaar. Climate Neutral Group voegt expertise toe aan de capaciteiten van Anthesis op het gebied van CO2-compensatie en geografisch bereik. Zo helpen ze het tempo naar een Net Zero-samenleving op dit kritieke moment te versnellen. We werken nauw samen met het Global Leadership Team van Anthesis om verdere fusies te identificeren als aanvulling op hun indrukwekkende organische groei.”

Met deze fusie vergroot Anthesis Group haar reikwijdte naar 800 duurzaamheidsspecialisten en kantoren in 20 landen. Gezamenlijk helpt de groep meer dan 2.600 klanten over de hele wereld om te verduurzamen. De ambitie van Anthesis als een van de snelstgroeiende particuliere bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en Europa is om in 2022 haar positie als marktleider en talent-pool voor duurzaamheidsprofessionals verder uit te bouwen.

Dit is de 15e fusie en overname voor Anthesis Group sinds de oprichting in 2013 en de tweede deal die dit jaar werd aangekondigd na de overname van Provision Coalition Inc. Met deze fusie verkoopt DOEN Participaties, de grootste impactinvesteerder in duurzame start-ups en scale-ups in Nederland, haar aandelen aan Anthesis. DOEN Participaties is sinds 2002 betrokken bij Climate Neutral Group. Financiële voorwaarden van de deal zijn niet bekendgemaakt.

 

– EINDE PERSBERICHT –

Over Anthesis
Anthesis is ‘the sustainability activator’. Ze zijn trots om een B Corp te zijn en willen een belangrijke bijdrage leveren aan een wereld die veerkrachtiger en productiever is. Dat doen ze door samen te werken met overheden, bedrijven en andere organisaties om duurzaamheid te stimuleren. Het bedrijf ontwikkelt financieel gedreven duurzaamheidsstrategieën, ondersteund door technische expertise en geleverd door innovatieve samenwerkingsteams over de hele wereld.

Anthesis combineert het bereik van een grote professionele dienstverlener met diepgaande expertise op het gebied van duurzaamheid. Ze hebben klanten in verschillende bedrijfstakken van multinationals zoals Reckitt Benckiser, Cisco, Tesco, The North Face en Target. Startende bedrijven ondersteunen ze via Anthesis Ventures.

Het bedrijf brengt meer dan 750 experts samen die actief zijn in 40 landen over de hele wereld. Ze hebben kantoren in Andorra, Brazilië, Canada, China, Colombia, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, het Midden-Oosten, de Filippijnen, Portugal, Spanje, Zweden, het VK en de VS. www.anthesisgroup.com

Over Climate Neutral Group
Climate Neutral Group (CNG) gaat de strijd aan met klimaatverandering. Ze helpen bedrijven om hun CO2-uitstoot naar Zero te krijgen tegen het midden van deze eeuw. Dat doen ze met doelen en reductieprogramma’s die in overeenstemming zijn met, of strenger zijn dan het Parijsakkoord. Ze volgen daarbij de vereiste criteria in de ‘Climate Neutral Certification Standard’, ontwikkeld door CNG en geaccepteerd door ISEAL.

CNG werd 20 jaar geleden opgericht en is sindsdien snel uitgebreid om wereldwijde impact te bieden vanuit kantoren in België, Zuid-Afrika en Nederland (hoofdkantoor). Het team van 50+ experts ondersteunt met passie meer dan 3.000 bedrijven over de hele wereld, zoals Arla Foods NL, bloomon, Investec, Suit Supply en Triodos Bank. De ontwikkeling van en handel in een gevarieerde portfolio van klimaatprojecten levert echte klimaatimpact op en verbetert het leven van miljoenen mensen. CNG is een van de oprichters van ICROA, een B-Corp gecertificeerd bedrijf, CDP Solutions Partner en een ISEAL Community Member. Ga voor meer informatie naar www.climateneutralgroup.com en www.climateneutralcertification.com.

Mediacontacten
Voor interviewverzoeken met René Toet, neem contact op met Ciska Uijlenbroek op +31 30 232 6193 of Marloes van Luijk op +31 30 2496 175.

 


×