“We zijn blij en trots dat ons Climate Neutral Certified-keurmerk is opgenomen als Topkeurmerk voeding in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal!” aldus René Toet, Managing Director van Climate Neutral Group. “Dit is een enorme stimulans en erkenning voor de koplopers die al actief zijn met dit keurmerk om door te gaan op de ingeslagen weg. Met reductie als belangrijkste actie sporen we anderen aan om ook hun klimaatambitie te tonen, in het belang van onze planeet.”

De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal biedt consumenten een handvat om duurzame keuzes te maken. Dat draagt bij aan de noodzakelijke kennis en bewustwording om grote stappen te zetten richting Net Zero CO2 in deze cruciale tijd. De urgentie van het thema klimaat en de actie die dit vraagt heeft een belangrijke rol gespeeld in de acceptatie van ‘Climate Neutral Certified’ als Topkeurmerk.

Doordat onze certificering in het najaar van 2021 geaccepteerd is door ISEAL voldoen we aan een belangrijke voorwaarde. Na de laatste selectie topkeurmerken in 2019 heeft Milieu Centraal de prioriteit bij voedingsproducten gelegd die breed verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Door de vele aanmeldingen in combinatie met de intensieve procedure heeft de keuring bijna een jaar in beslag genomen. Milieu Centraal heeft zelf de eerste beoordeling gedaan, waarna er een tweede ronde plaatsvond door een externe expertgroep.

Deze positieve beoordeling laat de robuustheid zien van het Climate Neutral Certification-keurmerk. Het centraal stellen van gerealiseerde reductie in de standaard volgens het Klimaatakkoord van Parijs blijkt de juiste weg naar Zero CO2. In combinatie met een transparante uitleg over wat er precies gecertificeerd is en hoever de scope reikt kan een bedrijf dus met een gerust hart het Climate Neutral Certified-keurmerk voeren op klimaatneutrale producten, organisatie of service. Dat beaamt ook de Consumentenbond in de Consumentengids van juli/augustus 2022 (pagina 30, alleen online te lezen met een abonnement):

“Gelukkig zeggen de topkeurmerken van Milieu Centraal iets over de inspanning van bedrijven om te verduurzamen. Voor CO2-reductie kun je letten op het nieuwe keurmerk Climate Neutral Certified. Dit staat op de koffie van Simon Lévelt, G’woon, Plus en AH Perla. Om dit keurmerk te mogen gebruiken, moet een fabrikant de uitstoot van de gehele productieketen elk jaar stapsgewijs verlagen. Met als resultaat 25% reductie in 2030. De resterende broeikasgasuitstoot moet het bedrijf compenseren door te investeren in duurzame klimaatprojecten. Een bedrijf dat dit keurmerk gebruikt, is dus verplicht de uitstoot van broeikasgassen flink terug te dringen. Pas dan mag het zich, na compensatie van de uitstoot, klimaatneutraal noemen. Dat is stukken beter dan compenseren alleen.”

Milieu Centraal is een organisatie die zich al jaren inzet om de kennis over en bewustzijn bij consumenten met betrekking tot duurzaamheid te vergroten. Met onafhankelijke voorlichting bieden ze de consument een praktische gids met duurzame tips en adviezen, waarmee iedereen eenvoudig kan bijdragen aan een beter klimaat.

Lees hier het volledige persbericht van Milieu Centraal:

12 keurmerken komen als beste door de keuring

 

 


Naar de Climate Neutral Certification website

Klik hier
×