Om klimaatverandering tegen te gaan is de meest voor de hand liggende oplossing om helemaal geen vlees meer te eten. Maar is het zo simpel? Landbouw is één van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. Veel van ons voedsel heeft een grote CO2-voetafdruk voordat het op je bord belandt. Daarnaast hebben grondstoffen als koffie- en cacaobonen, thee, specerijen en tropisch fruit nu al last van klimaatverandering. De geringste temperatuurstijging kan al een mindere oogst opleveren en door extreme weersomstandigheden verwoesten hele oogsten.

Klimaatneutraal gecertificeerd voedsel

Climate Neutral Group wil dit probleem samen met de foodsector aanpakken. Het Climate Neutral Certified-keurmerk van Climate Neutral Group zie je op steeds meer voedingsmiddelen terug. Het meten van de klimaatimpact van onze voeding is een uitdaging en aanleiding voor ons om daar op te focussen. Dat is geen gemakkelijke opgave. We zijn al actief met klimaatneutraal gecertifieerde koffie, thee, fruit, specerijen en enkele andere voedselproducten. Maar hoe zit het met de foodsector als geheel? Hoe pakken we dit aan? Onze eerste stap is om het vanuit de productiekant te benaderen. Waar zit de hoogste uitstoot binnen de sector? Over welke producten en ingrediënten hebben we het dan?

Welke keuzes zijn beter voor het klimaat?

De foodsector bestaat uit ingewikkelde ketens en producten waar veel verschillende ingrediënten in zitten. Na onze korte inventarisatie naar ingrediënten, vielen met name rijst, palmolie, maïs, soja en tarwe op door de hoge CO2-voetafdruk. De voetafdruk van dierlijke producten is verantwoordelijk voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen [1]. Dit is niet alleen vanwege pens- en darmfermentatie van de dieren (de nette term voor het methaangas dat uit een koe komt). Een vergelijkbaar aandeel van de uitstoot zit in de productie van dierenvoeding, met name in soja. Bij (onverantwoorde) productie is ontbossing een groot probleem, evenals bodemdegradatie en bestrijdingsmiddelen. Driekwart van de wereldwijde productie van soja wordt gebruikt voor diervoeding [2] en [3] . Bovendien is het omzetten van soja in dierlijke eiwitten, oftewel van veevoer naar vlees, een bijzonder inefficiënt proces.

Is overstappen naar biologisch vlees dan beter voor het klimaat?

Het is lastig te zeggen dat biologisch vlees beter is voor het klimaat. Dat wisselt namelijk enorm per vleessoort. Zo kan biologisch rundvlees een grotere CO2-voetafdruk hebben, omdat methaan in de stal gemakkelijker op te vangen is dan in de wei.

Zijn vleesvervangers dan een betere optie?

De productie van vleesvervangers is minder CO2-intensief. Vaak zit in vleesvervangers soja verwerkt waarvoor geen bos wordt gekapt. Een ingrediënt als kippenei-eiwit kan een grotere voetafdruk hebben dan kippenvlees. Elk product heeft een CO2-voetafdruk, alleen de grootte ervan verschilt. Keuzes zijn nog niet zo eenvoudig als het lijkt. En we kunnen natuurlijk niet ophouden met eten.

De keten in

De oplossing voor een beter klimaat zit in het terugdringen van de uitstoot in de bestaande ketens, van land tot bord. Climate Neutral Group helpt organisaties bij het terugdringen van de CO2-uitstoot van hun producten. We brengen de CO2-voetafdruk in kaart en helpen met de reductie in de keten door middel van advies en partnerships. Tenslotte wordt de uitstoot die (nog) niet gereduceerd kan worden gecompenseerd via onze klimaatprojecten. Met het keurmerk Climate Neutral Certified, dat door een onafhankelijke partij wordt uitgegeven, mag je claimen dat je organisatie, product of dienst klimaatneutraal is.

Impact maken

Het volledig stoppen met vlees eten is voor ieder een eigen keuze, maar bij de aanpak van de uitstoot in de ketens helpt Climate Neutral Group je graag verder. Juist door ons te richten op de producten met de grootste voetafdruk kunnen we de meeste impact behalen.

Nieuwsgierig geworden? We helpen je graag verder!
Mail of bel ons op 030-232 6175 voor meer informatie.

[1] FAO – Tackling Climate Change Through Livestock 2013
[2] WWF – Soy Report Card 2014
[3] WWF – Soja Barometer 2014


Ontdek hoe wij jouw organisatie
kunnen helpen naar Zero CO2

Download onze brochure
×