Sachkita Datadin, Category Manager Travel & Staff Support bij Van Oord is de winnaar van de NATM Sustainable Business Travel Award 2021. Dat werd bekend gemaakt tijdens de eerste live bijeenkomst in 2022 van de NATM, de Nederlandse Associatie voor Travel Management, op 10 maart in DoubleTree by Hilton in Amsterdam.

Van Oord is op allerlei vlakken bezig met het thema duurzaamheid, niet alleen intern binnen de organisatie maar ook met hun partners in de keten. Voor hun scope 3-uitstoot werken ze nauw samen met hun reisagent, aangezien ze business travel (vliegen) als focus hebben gekozen. Met KLM werkt Van Oord aan het Sustainable Aviation Fuel-programma. Ook het reisbeleid wordt onder de loep genomen, waarbij reductie een belangrijk punt is. Daarnaast nemen ze verantwoordelijkheid voor de uitstoot die nog niet kan worden gereduceerd door die te compenseren.

De leden van de NATM konden tijdens het Sustainable Business Travel Forum op drie kandidaten hun stem uitbrengen. De nummer 2 en 3 van de shortlist zijn respectievelijk Wenda Hans, Regisseur Duurzaamheid van Saxion University of Applied Sciences, en Paul Huisman, Manager Business Services van Allen & Overy LLP. Alle drie de kandidaten hebben afgelopen jaar veel bereikt rondom duurzaam zakelijk reizen.

Er valt nog veel te winnen op het gebied van duurzaam reizen. Door samen te werken met de juiste partners en te focussen op duurzaamheid kunnen doelen worden bereikt”, reageerde Sachkita Datadin bij het in ontvangst nemen van de Award.

Lopende initiatieven bij Van Oord

 • Duurzaamheid is een integraal onderdeel van Van Oord’s strategie, de beslissingen die ze nemen en hun activiteiten.
 • Ze vragen de verantwoordelijkheid van hun stakeholders om deel te nemen aan het ontwikkelen en realiseren van duurzame oplossingen.
 • Elke afdeling draagt bij aan deze duurzaamheidsagenda. In 2021 startte de afdeling Procurement & Supply Chain een Sustainable Supply Chain-programma waarbij hun top 50-leveranciers wordt gevraagd hun krachten te bundelen en concrete acties te ondernemen om de negatieve milieu-impact als hele waardeketen te verminderen. Onderdeel van het Sustainable Supply Chain-programma is het verminderen van Upstream Scope 3-emissies, waarvan Business Air Travel is aangewezen als één van de aandachtsgebieden.
 • Daarnaast startten ze een samenwerking op met hun reisagent (TMC) en Climate Neutral Group om de rest van de CO2-uitstoot van hun vluchten te compenseren.

Plannen voor de nabije toekomst

 • Verdere vermindering van Upstream Scope 3-emissies, waarvan Business Air Travel is geïdentificeerd als een van de aandachtsgebieden.
 • Sinds december 2021 neemt Van Oord deel aan het Sustainable Aviation Fuel-programma van de KLM. Hun deelname helpt om de vraag te vergroten en de productie van SAF te versnellen en tegelijkertijd de voetafdruk van zakenreizen te verkleinen.
 • Door deel te nemen aan het SAF-programma heeft het bedrijf 90 ton CO2 verminderd.
 • Focus op afstemming van het reisbeleid om Business Air Travel te verminderen en CO2-efficiënte keuzes te maken.
 • De voorgestelde samenwerking met Climate Neutral Group heeft tot doel de voetafdruk in 2022 met nog eens 5000 ton CO2 te verkleinen

Ondersteuning

 • Een van de kernwaarden van Van Oord is “We Care”. Dit geldt voor hun medewerkers, maar ook voor alle professionals met wie ze omgaan en die over de hele wereld werken. Om deze reden heeft het bedrijf een uitgebreid due diligence-proces om zowel milieu- als sociale onderwerpen aan te pakken. Dat zorgt ervoor dat ze de behoeften van hun eigen mensen, de mensen met wie ze werken en de hindernissen die ze tegenkomen aanpakken in overeenstemming met de internationale wetgeving.
 • Het duurzame beleid van Van Oord, haar strategie en samenwerking met de supply chain partners, waar duurzaam reizen deel van uitmaakt, wordt ondersteund door het management, de medewerkers en partners. Het doel is om gezamenlijk de klimaatimpact te verminderen en een betere wereld te creëren voor toekomstige generaties, want:
 • Duurzaamheid, innovatie en samenwerking zijn essentieel om wereldwijde uitdagingen met succes het hoofd te bieden. en een wereld achter te laten die toekomstige generaties waardig is.
 • De wereldbevolking groeit en dat geldt ook voor het energie- en brandstofverbruik. Het is daarom tijd om de energietransitie te versnellen en daaraan bij te dragen.

Noot:
De jaarlijkse Sustainable Business Travel Award wordt uitgereikt aan de Travel Manager die op het terrein van duurzaam zakelijk reizen de meest onderscheidende bijdrage heeft geleverd. Het doel daarbij is om duurzaam zakelijk reizen onder de aandacht brengen van en te stimuleren bij Travel Managers in Nederland. De Sustainable Business Travel Award is een partnership tussen NATM, Climate Neutral Group en Thalys, waarbij de betrokken partijen hun beschikbare kennis op het gebied van duurzaam reizen delen.


Ook aan de slag met een duurzaam zakenreisbeleid?

Download het Whitepaper Duurzaam Zakenreizen
×