Climate Neutral Group is al ruim 18 jaar de partner van tal van koplopers voor een duurzaam zakenreisbeleid, omdat wij beschikken over:

  • de tools voor inzicht (aan boekingssystemen gekoppelde calculator) en reductie (Travelscan, die effect van reductiemaatregelen zichtbaar maakt)
  • strategische consultants voor de implementatie van het duurzame beleid en de borging
  • gedragsspecialist om gedrag te veranderen en draagvlak te creëren bij het management en de medewerkers
  • mooie, gecertificeerde compensatieprojecten als tijdelijke oplossing voor de resterende uitstoot, aanvullend op andere maatregelen
  • kennis van de luchtvaart(sector) en het klimaat, door ons brede netwerk en vaste partner aan de Klimaattafel Luchtvaart
  • Deze kennis, ervaring en werkbare aanpak is vastgelegd in een whitepaper Duurzaam zakenreizen voor bedrijven.

Daarom hebben wij als kennispartner samengewerkt met Anders Reizen en Natuur & Milieu aan deze actuele en praktische vliegwijzer voor zowel de consument als het bedrijfsleven. De trein pakken voor korte afstanden, directe vluchten en meer video-conferencen, zijn voorbeelden van maatregelen die de CO2-uitstoot omlaag brengen. De wijzer volgt op de afspraken die de bedrijven eerder maakten om het vliegverkeer aan banden te leggen. ‘De crisis dwong ons allemaal om internationaal zaken te blijven doen zonder te vliegen. Dit is het moment om met alle nieuwe inzichten en ervaringen het reisbeleid voor de toekomst te bepalen’, aldus Hugo Houppermans, directeur coalitie Anders Reizen.

Voor internationale bedrijven bepaalt vliegen een groot deel van de CO2-voetafdruk. Yoeri Schenau van Arcadis Nederland: ‘In 2019 vlogen de ruim 2000 medewerkers van Arcadis in Nederland zo’n 150 keer om de wereld. Door niet te vliegen hebben we de afgelopen vier maanden een derde van onze jaarlijkse CO2-uitstoot vermeden, zo’n 300 ton CO2. Dat staat gelijk aan een jaar lang energie in huis en vervoer van 40 huishoudens.’

‘Werknemers zijn veel positiever dan vóór de Corona-crisis over virtueel samenwerken. Volop kansen dus voor effectief internationaal zakendoen zonder het vliegtuig te pakken. Goed voor het klimaat, minder geluidsoverlast, en het scheelt de werknemer een hoop energie. De Vliegwijzer laat zien hoeveel mogelijkheden bedrijven hebben om zakelijk reizen te verduurzamen’, aldus Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu.

Simpele keuzes

Werkgevers hebben veel opties en met simpele keuzes valt al een aanzienlijk deel van de CO2 te besparen, stellen de opstellers van de Vliegwijzer. De deelnemende bedrijven pakken voor afstanden onder de 700 kilometer zo veel mogelijk de trein. Is vliegen nodig, dan proberen zij zo min mogelijk businessclass te vliegen en directe vluchten te boeken. Een aantal bedrijven investeert in nieuwe technologieën zoals elektrisch/hybride vliegen en synthetische brandstoffen.

Concreet stappenplan

In de Vliegwijzer wordt een stappenplan beschreven dat werkgevers kunnen doorlopen om tot verantwoord vliegbeleid te komen. Dat betekent het in kaart brengen van de CO2-reductiepotentie, het opstellen van CO2-doelen en indicatoren om voortgang te monitoren, en het vastleggen van de nieuwe reisafspraken in beleid. De wijzer geeft voorbeelden wat werkgevers kunnen doen om medewerkers bewuster te maken van hun reisgedrag en keuzes. Daaronder valt een CO2-voetafdruk per medewerker, en ook belonen van duurzaam reizen.

NAAR DE VLIEGWIJZER


Ontdek hoe wij jouw organisatie
kunnen helpen naar Zero CO2

Download onze brochure
×